,

Ny teknologi gir inntil 30 prosent lettere Leca-blokker

Per Stian Olsen løfter nye, lette Leca-blokker

Nå lanserer Weber en ny serie med Leca-blokker. Disse har fått navnet LSX, som står for en nyutviklet, patentert produksjonsteknologi som gir Leca-blokker inntil 30 prosent lettere og 20 prosent sterkere enn vanlige Leca-blokker. Bedre HMS, raskere byggeprosess, mer effektiv transport og mindre miljøbelastning er blant fordelene.

Sivilingeniør Geir Norden i Webers FoU-avdeling er mannen bak den revolusjonerende LSX-teknologien. Han forklarer:

– Weber i både Norge og internasjonalt jobber kontinuerlig med produktutvikling, og vi har lenge ønsket å lage Leca-blokker som gjør byggeprosessen raskere og enklere. Der kom vi et langt skritt med lanseringen av Leca Lock hvor både ny blokkutforming og nyutviklet tilleggsutstyr gjorde det mye raskere å bygge Leca-vegger.

Geir Norden, mannen bak de nye lette Leca-blokkene

Lettere blokker uten å gjøre dem svakere

Neste logiske skritt var å redusere vekten på blokkene. Dette vil gjøre byggeprosessen raskere og ha stor HMS-verdi. Men når man lager lettere blokker, medfører dette at densiteten for lettbetongen blir redusert, noe som så langt har resultert i redusert trykkfasthet og dårligere mekaniske egenskaper, noe vi definitivt ikke har ønsket, forklarer Norden.

– Vi har derfor jobbet intenst sammen med vårt forskningsinstitutt i Paris for å utvikle en ny type lettbetong som kan produseres i blokkmaskiner uten å tilsette tunge aggregater. Etter mye forskning og praktisk utprøvning valgte vi å redesigne betongteknologien med et tilsetningsstoff som tidligere ikke har vært benyttet for denne typen produkter, sier han.

Dette tilsetningsstoffet har bidratt til at porestrukturen i lettbetongen er endret. De store porene er erstattet av mange små porer, noe som gir en mer homogen struktur og enfaset materiale. Resultatet er bedre styrke-/ densitetsforhold i alle vektklasser og redusert vannabsorbsjonshastighet. Betongen oppleves som hydrofobert og blokkene absorberer mindre vann.

Bedre mekaniske egenskaper

Resultatet er at betongen blir inntil 30 prosent lettere og vil for flere produkter også få bedre mekaniske egenskaper. Blokkene suger mindre vann både som ferdig vegg og fra regnvær på byggeplassen. Dette vil bidra til bedre inneklima i bygget. Den nye betongen gir blokkene finere overflate og skarpere hjørner, slik at blokkene blir lette å mure og etterbehandle.

– Blokkene blir lettere å kappe og skjære siden de tunge aggregatene er fjernet. Faktisk kan blokkene kappes på under halve tiden sammenlignet med tidligere blokker. Dette vil redusere slitasje på utstyr og gjøre byggingen raskere. Teknologien er helt ny og vi har derfor sammen med vårt forskningsinstitutt i Paris valgt å patentere løsningen, sier Norden.

Lavere vekt, mange fordeler

Geir Nordens kollega, produktsjef Helge Huser, legger til at den reduserte vekten har stor betydning ikke bare når det gjelder HMS og den enkelte murer. Lettere løft gjør selvfølgelig også selve montasjetiden kortere. Redusert vekt betyr i tillegg mer effektiv transport og mindre miljøbelastning.

Leca Basic blokk er først ut

Leca Basic blokk er de første blokkene hvor denne teknologien rulles ut. Men LSX er tiltenkt bredere bruk enn bare dette sortimentet, så mer vil komme, uten at Norden og Huser vil forteller mer om hva som skjer når.