,

Passivhus i mur

Leca Isoblokk 35 er rask å jobbe med og gjør at framdriften på prosjektet har vært god. På én dag har murerne greid to skift på husene.

Egentlig skulle det bygges i tre, men egenskapene til Leca Iso 35 overbeviste nok til at eneboligene i stedet blir bygget i mur.

De siste årene har det vært mye snakk om passivhus i byggebransjen. Husene skal være så energiøkonomiske at de nesten ikke bruker energi til oppvarming. For å få et så godt hus er det viktig at U-verdiene er gode i materialene som brukes.

– Opprinnelig var det meningen at dette skulle bygges i tre, men da vi bestemte oss for å gjøre det som et passivhus var Lecablokkenes kvaliteter veldig viktige, forteller prosjektleder Magnus Mjelstad i Brødrene Ulveseth AS som setter opp eneboligene.

De to kjedede eneboligene ligger flott til ved Sælenvannet i Bergen. Boarealet er 210 kvadratmeter over to etasjer.

Lyd og varme

Murmesterne valgte å bruke den tykkeste isoblokken, Leca Isoblokk 35, i byggets yttervegger. Det gir nesten passivhusstandard alene. Veggene er i tillegg lektet ut med 10 cm isolasjon på innsiden.

– I tillegg er det en fordel at dette er tunge materialer som har gode egenskaper i forhold til lyd og varme. Inneklimaet blir ikke like påvirket av været og utetemperatur når man bruker disse materialene fordi de har gode magasinerende egenskaper, forteller han.

Opprinnelig var husene planlagt med trevegger med en pusset murfasade. Med Leca-blokken oppnås det samme uttrykket som arkitekten har ønsket seg.

Samarbeidsvillig

De har ikke tidligere brukt isoblokkene i et prosjekt som dette, men har erfaringer med blokken fra andre prosjekter.

– Den er tung, men er en veldig grei blokk å jobbe med. På dette prosjektet er det mange vinkler som gjør at det er veldig greit å ha en blokk som er samarbeidsvillig og enkel å jobbe med, sier Mjelstad.

Blokken gjør også arbeidet raskt og har gjort at boligene har reist seg på kort tid.

– Vi klarer å bygge to skift om dagen med isoblokken. Det gjør at vi får en god produksjon, noe vi er veldig fornøyd med. Erfaringene så langt er veldig gode, forteller han.

Mur hele veien

Brødrene Ulveseth AS har valgt å mure ytterveggene hele veien opp, ikke bare grunnmuren. I etasjeskillene blir det brukt Leca Byggeplank

– Kvaliteten på husene tilsa at vi ville ha Byggeplank i etasjeskillet. I tillegg er det veldig effektivt å bygge med og vi regner med å ha lagt etasjeskillet på begge husene på én dag, sier Mjelstad.

Alle bærende konstruksjoner og støttevegger innvendig skal bygges med Leca Basicblokk 15 og 20 cm.

Brødrene Ulveseth AS og murer Sebastian Bednarczyk (bildet) bruker Leca Isoblokk 35 på to  eneboliger som skal bli passivhus. – Det er en rask måte å få gode U-verdier på, i tillegg til Lecaens andre kvaliteter, sier prosjektleder Magnus Mjelstad.

Brødrene Ulveseth AS og murer Sebastian Bednarczyk (bildet) bruker Leca Isoblokk 35 på to eneboliger som skal bli passivhus. – Det er en rask måte å få gode U-verdier på, i tillegg til Lecaens andre kvaliteter, sier prosjektleder Magnus Mjelstad.

Leca Isoblokk 35 er rask å jobbe med og gjør at framdriften på prosjektet har vært god. På én dag har murerne greid to skift på husene.

Leca Isoblokk 35 er rask å jobbe med og gjør at framdriften på prosjektet har vært god. På én dag har murerne greid to skift på husene.