,

Trollveggen sitter som støpt

Glava_Trollveggen_0756(1)

Møtte du Trollveggen under Bygg reis deg i oktober 2013? Der lanserte nemlig Glava sitt nye mursystem, og var synlig tilstede. Mottakelsen av det nye GLAVA-produktet har vært overveldende, ikke minst fordi det er optimalt for norske forhold og er enkelt å montere.

– Dette er et produkt som lenge har vært etterspurt av kundene våre. Vi er glade for at vi endelig kan presentere et enkelt og robust mursystemet, som svarer på ønskene til markedet, sier Espen Stenersen Lund, markedsansvarlig for det nye produktet.

Glavas eget team satte opp Norges første enebolig med Trollveggen på Bjørkelangen. Boligen hadde en grunnflate på 188 kvadratmeter fordelt på to etasjer, og hele sokkeletasjen ble bygd med Glava Trollveggen. Det ble først støpt såle, for deretter å montere fundamentskinne, før mursystemet ble stablet på plass. Grunnmurens totale lengde var på ca. 60 meter, og Glava Trollveggen ble stablet i fem skift. Arkitekturen bød på uvanlig mange hjørner, så håndverkerne fikk testet ut hvordan elementene kan tilpasses et litt krevende bygg.

Glava_Trollveggen_5788

– Effektivt å bygge med og veldig praktisk. Rett og slett et veldig lurt system for proffe håndverkere. Det gikk greit å tilpasse alle hjørnene, og elementene var lette å håndtere, bære og stable. Dessuten var det helt supert at støpingen kunne skje i én operasjon, sier gjengen på Bjørkelangen.

Det nye mursystemet har vært under utvikling i over tre år, og har medført betydelige investeringer for Glava, ikke minst i form av nytt produksjonsanlegg på Spydeberg, der Trollveggen-elementene lages.

– Mottagelsen i markedet har så langt vært overveldende. Vi ser frem til at enda flere håndverkere skal få erfaring med mursystemet, ikke minst fordi det er skreddersydd til norske forhold, sier Stenersen Lund.

FAKTA OM GLAVA TROLLVEGGEN:

Trollveggen består av isolerte elementer laget av EPS fra Glava. Elementene har stålbindere i og mellom vangene, noe som gjør mursystemet svært robust. Når elementene er stablet, kan de fylles med betong i én operasjon. Stålbinderne er dessuten hengslet, slik at elementene enkelt kan «flatpakkes» under transport.

Det er ingen innvendige eller utvendige hjørner å forholde seg til, kun standardelementer som tilpasses på byggeplass. Elementene veier ca. 15 kilo, og er dermed godt egnet for énmannsløft. Når du bygger med Trollveggen, trenger du kun støttesystem på den ene siden, som samtidig utgjør en stilling å jobbe fra.

Foto: Paal-André Schwital